Timing

Can you do cost segregation after buying?

The 30-second answer

Yes. You can do a cost segregation study at any point while you own the property, not just in the year you buy it. Doing it in the purchase year is cleanest, but if you bought one, three, or five years ago and never did a study, a Form 3115 lookback lets you catch up all the missed depreciation in a single current-year deduction. There is no deadline that closes the door while you still own the asset.

When is the best time to do it?

  • The year you place the property in service is the simplest: the study feeds straight into that year's return, no method change needed.
  • Any later year while you own it works too, via a Form 3115 change in accounting method that captures the missed depreciation as a retroactive §481(a) catch-up.
  • Before a year where you especially need the deduction (a high-income year, a year with a large passive gain to offset) can be the smartest timing, since the catch-up lands in that year.

How late is too late?

As long as you still own the property, it is not too late. The lookback captures depreciation back to the placed-in-service date. The only thing that closes the window is selling, once you dispose of the property, you lose the chance to do a study on it (though there are related strategies at disposition your CPA can discuss). If you are holding a property you bought in 2024 or earlier without a study, you are leaving deductions on the table.

Just bought? Do this

If you closed recently, order the study in time to file the current year's return so the deduction lands in Year 1. Cost Seg Smart studies are delivered in 1–2 business days for simple residential, so there is no scheduling lag, even close to a filing deadline. Estimate your Year-1 number with the calculator, or see a real report example.

Related: retroactive cost segregation · §481(a) catch-up calculator · Form 3115 walkthrough.

Frequently asked

Can you do cost segregation after buying a property?

Yes. A cost segregation study can be done at any time while you own the property, not only in the purchase year. If you do it later, a Form 3115 change in accounting method captures all the depreciation you missed as a single current-year §481(a) catch-up deduction, with no amended returns.

How long after buying can I do a cost segregation study?

There is no deadline while you still own the property. You can do a study one year or ten years after purchase; the lookback captures missed depreciation back to the date the property was placed in service. The window only closes when you sell.

Is it better to do cost segregation in the year I buy?

The purchase year is the simplest because the study feeds directly into that year's return without a method change. But doing it later is not a disadvantage in dollar terms, the Form 3115 catch-up recovers the missed years, and timing it to a high-income year can actually be smarter.

Can I do cost segregation on a property I already sold?

No. Once you dispose of a property you can no longer do a cost segregation study on it. That is the one hard deadline, so if you own a property you bought in 2024 or earlier without a study, it is worth acting before any sale. Your CPA can discuss related strategies at disposition.

Will doing it late trigger an audit?

No. Catching up depreciation via Form 3115 is a standard, IRS-sanctioned procedure (DCN 7 for cost segregation method changes), used routinely. The change-in-accounting-method process is the intended mechanism for exactly this situation.

Ready to act on this?

Estimate your year-1 benefit.

Free calculator. No signup. From $495 if you proceed.